Веригата ще предложи над 8 600 тона бг продукция в рамките

...
Веригата ще предложи над 8 600 тона бг продукция в рамките
Коментари Харесай

МЕТРО откри сезонът на плодовете и зеленчуците

Веригата ще предложи над 8 600 тона бг продукция в границите на програмата „ Отгледано с грижа в България “ За шеста поредна година МЕТРО поддържа локалните производители под шапката на самодейността, обхващаща работата с български производители
И тази пролет екипът на МЕТРО България персонално се включи във към този момент обичайното засаждане на изчезващия вид български домати „ Розова магия “ в с. Първомай, област Петрич. За шеста поредна година компанията се концентрира върху съхранението на достоверните български усети и поддържа родните фермери в границите на програмата „ Отгледано с грижа в България “.  Инициативата обгръща местни продукти, доставяни от редица дребни аграрни производители непосредствено до 11-те магазина на компанията в цялата страна. Реализираният размер на български плодове и зеленчуци през последните години непрестанно нараства, като през 2021 година доближава до 8 600 тона. Асортиментът включва достоверни български сортове домати, краставици, лук, чушки, зеле, фасул и доста други зеленчуци, а изобилието от локални плодове е също толкоз впечатляващо.

За сполучливото засаждане на тазгодишната годишна продукция на изчезващия вид български домати „ Розова магия “ способства и опитът на домакина Красимир Учителски – един от производителите, който работи взаимно с МЕТРО България към този момент четири години и е част фермерите, включени в програмата. Неговата продукция на домат „ Розова магия “ доближава 23 000 кг. годишно и се отглежда по натурален път, с помощта на топлия и удобен климат на петричкия регион.

Местният производител описа за другия метод при развъждането на този вид домати и по какъв начин съумява да сътвори екологично чист артикул с отлични вкусови качества: „ Спецификата при развъждането на доматите е метода на произвеждане на бабите ни -  засажда се в почва, като се прекопава 2-3 пъти. Не употребявам пестициди и за наторяването се употребяват естествено добити торове от околни животновъдни ферми. Този тип домат се разграничава от другите по усет, консистенция и не на последно място – това е достоверен български вид с история. “, разяснява Краси Учителски.

За поредна година екипът на МЕТРО България поддържа локалните аграрни производители, като разпространява български достоверни селскостопански артикули посредством програмата „ Отгледано с грижа в България “. През 2022 година компанията се концентрира върху регионалност, сезонност и разширение на обсега на самодейността, като към розовия домат се причисляват още череши, патладжан, тиквички, аспержи, микрорастения и даже ядливи цветя.

Работата на МЕТРО с дребни, само че разрастващи се производители е да ги насочи към по-екологосъобразни аграрни практики и нараснали стандарти за качество.  Освен че е гаранция за постоянно пресни и свежи артикули, предлагането на сезонни плодове и зеленчуци в най-близкия до мястото на производството им магазин спомага и за редуцирането на въглеродните излъчвания. Разходът на по-малко гориво за превоз респективно въздейства и върху отделянето на по-малко нездравословни субстанции за околната среда.

Засадената годишна продукция и тази година ще бъде показана по време на „ Фестивал на Розовия домат “, който се организира по традиция при започване на есента. Фестивалът дава опция на локалните земеделци да доближат непосредствено до потребителите, като презентират артикули лично произвеждане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР